Магистрати от цяла Европа ще излязат в събота на мълчалив

...
 
Магистрати от цяла Европа ще излязат в събота на мълчалив
Коментари Харесай

Магистрати от Европа се събират на мълчалив марш за справедливостта в Полша

 

Магистрати от цяла Европа ще излязат в събота на безмълвен марш във Варшава в отбрана на справедливостта. Събитието е проведено от най-голямата професионална организация на полските съдии Юстиция, дружно с други съсловни асоциации. То има поддръжката на най-голямата гилдийна организация в България – Съюзът на съдиите (ССБ).

В края на м.г. полският парламент утвърди трима претенденти, свързани с ръководещата партия „ Право и правдивост “ за членове на конституционния съд. От години ръководещите в Полша организират правосъдна промяна, която в действителност им разрешава да окупират съда. В три свои решения от предишния ноември Съдът на Европейски Съюз предизвести полските управляващи, че би трябвало да обезпечат цялостна самостоятелност на правосъдната система. Това включва невмешателство в делата на съда, както и обезпечаване на независимостта на правосъдния съвет, който назначава и санкционира редовите съдии.

През 2017 година Полша беше застрашена от това да остане без глас в Европейски Съюз поради “явен риск от съществено нарушение на върховенството на закона в страната ”. Според Европейска комисия, която инициира процедурата, подхванатата от Варшава правосъдна промяна слага под риск независимостта на правосъдната власт, която може да се окаже под политически надзор на ръководещите. Санкцията не бе наложена, откакто Унгария разгласи, че ще наложи несъгласие.

От ССБ разпространиха писмо до полските съдии на уволняване турски арбитър Мурат Арслан, който излежава 10-годишна присъда. Арслан е водач на закрития съюз на турските съдии и прокурори Йаршав. Преди година Арслан, който е в ареста от 2016 година, беше приет за отговорен в принадлежност към въоръжена терористична организация – ФЕТО. Заради процеса против него европейски магистратски организации настояха Европа да спре съдействието си със правосъдната власт на Турция, до момента в който Анкара не постави завършек на „ лова на вещици “ в системата.

“Нашата задача е елементарна: „ Справедливост за всеки “. Като адвокати, наш дълг е да осигурим действието на самостоятелна и безпристрастна правосъдна система, което се оказа едно от най-големите провокации в нашето съвремие ”, написа Арслан до полските си сътрудници. И прибавя: „ Превърна се в общ табиет амбициозни политически фигури от държавни управления по целия свят да се намесват в правосъдната власт. Всяко държавно управление с властническа настройка, първо и на първо място, взема на прицел независимостта на правосъдната власт, което се дължи на обстоятелството, че тя е единствената спънка пред него за прицелването му в действителната цел, която е народът ”.

Опазването на правовия ред, осигуряващ главните права и независимост от време на време изисква да издигнем гласове против похищенията, заплашващи върховенството на правото. Както е казано „ Ние постоянно би трябвало да заемаме страна. Неутралитетът е в интерес на насилника, в никакъв случай на жертвата. Мълчанието предизвиква мъчителите, в никакъв случай измъчваните “ (Ели Визел)

Независимата правосъдна власт е една от базисните нужди в страната и неналичието й води до отнемане от независимост по политически аргументи, мъчения, насилствени изгубвания, убийства без съд и присъда, всеобщи изселвания, принуждение против деца и дами, разрушение на околната среда, широкоразпространена корупция, наказване на свободното слово, заглушаване на медиите, задушаване на опозицията…. Списъкът може да бъде удължен. (...) В този сериозен миг, тишината, която ще бъде демонстрирана във Варшава, е ослепителен зов против намесата в правосъдната власт, разпростираща се като болест в доста страни по света. Всеки, който отиде там ще съставлява милиони, които се борят като тях за същата цел на разнообразни места. 

Нямам подозрение, че справедливостта ще спечелва рано или късно. Това, за което съм угрижен, са човешките загуби в този развой. Защото постоянно най-уязвимите са тези, които страдат най-вече. Жените, децата, малцинствата, бедните, младите, възрастните, околната среда и така нататък (...) Позволете ми да ви припомня още един път: „ Несправедливостта където и да е опасност за справедливостта на всички места “ Мартин Лутър Кинг. ”
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР